Tips bij huis isoleren

huis isoleren

Waarom is huisisolatie belangrijk?

Je huis isoleren is een belangrijke stap om energie te besparen en je wooncomfort te verbeteren. Goede isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en dat het in de zomer juist koel blijft. Daarnaast vermindert het ook geluidsoverlast van buitenaf. Het isoleren van je huis kan je energierekening aanzienlijk verlagen en draagt bij aan een duurzamere leefomgeving.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Hier zijn enkele veelvoorkomende isolatiemethoden:

 • Dakisolatie: Het isoleren van je dak is een effectieve manier om warmteverlies te verminderen. Ongeveer 30% van de warmte in huis gaat verloren via het dak.
 • Spouwmuurisolatie: Als je huis een spouwmuur heeft, is het isoleren ervan een goede investering. Spouwmuurisolatie kan het warmteverlies met wel 30% verminderen.
 • Vloerisolatie: Het isoleren van de vloer zorgt voor een aangename temperatuur in huis en voorkomt koude voeten. Het kan ook helpen om vochtproblemen te verminderen.
 • Gevelisolatie: Gevelisolatie is een effectieve manier om je huis te isoleren en het uiterlijk te verbeteren. Het kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de gevel worden aangebracht.

Isolatiematerialen

Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en voordelen. Enkele veelgebruikte materialen zijn:

 • Glaswol: Dit materiaal is gemaakt van gerecycled glas en is een goede keuze voor dak- en spouwmuurisolatie.
 • EPS: Geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim, is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt bij vloerisolatie.
 • PUR: Polyurethaanschuim is een veelzijdig isolatiemateriaal dat geschikt is voor verschillende toepassingen, zoals vloer- en gevelisolatie.
 • Steenwol: Dit materiaal is gemaakt van vulkanisch gesteente en is zeer geschikt voor geluidsisolatie en het isoleren van gevels.

Subsidies en financiële voordelen

Het isoleren van je huis kan een investering zijn, maar er zijn verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar om de kosten te verlagen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Subsidies van de overheid: In sommige gevallen kun je aanspraak maken op subsidies van de overheid voor het isoleren van je huis. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.
 • Energiebespaarlening: Met een energiebespaarlening kun je tegen een lage rente geld lenen om energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, te financieren.
 • BTW-verlaging: Voor het isoleren van je huis geldt een verlaagd BTW-tarief van 9% in plaats van 21%.

Professionele hulp inschakelen bij huis isoleren

Het isoleren van je huis kan een complexe klus zijn, vooral als je geen ervaring hebt met isolatiewerkzaamheden. Het kan daarom verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren isolatiebedrijf kan je adviseren over de beste isolatiemethoden en materialen voor jouw huis en de isolatiewerkzaamheden professioneel uitvoeren.

Het isoleren van je huis is een belangrijke stap om energie te besparen, je wooncomfort te verbeteren en geluidsoverlast te verminderen. Door je dak, spouwmuur, vloer en gevel te isoleren, kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Er zijn verschillende isolatiematerialen en subsidies beschikbaar om de kosten te verlagen. Overweeg om professionele hulp in te schakelen voor het beste resultaat, als ook het gevaar bij asbest. Asbest mag niet meer voorkomen in woningen. Investeer in huisisolatie en geniet van een comfortabeler en energiezuiniger huis.