Waarom is asbest gevaarlijk? 

waarom is asbest gevaarlijk

Waarom is asbest gevaarlijk? Alles wat je moet weten

Asbest is een term die veel mensen associëren met gevaar, maar waarom is het eigenlijk gevaarlijk? Waar komt het voor? En waarom werd het ooit als een nuttig materiaal beschouwd? We duiken we in de wereld van asbest, zijn oorsprong, en de redenen achter zijn beruchte reputatie. We kijken ook naar de noodzaak van een asbest attest in Vlaanderen bij de verkoop van een woning en de relatie tussen asbest en het EPC attest.

Asbest: een dubbelzijdige medaille

Asbest is een groep van zes natuurlijk voorkomende mineralen die zijn samengesteld uit fijne, vezelachtige kristallen. De vezels zijn zowel flexibel als hittebestendig, en hebben een hoge treksterkte. Door deze eigenschappen werd asbest jarenlang beschouwd als een ‘wondermateriaal’ in de bouwindustrie.

Waarom werd asbest vroeger veel gebruikt?

Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw en andere industrieën vanwege zijn veelzijdige eigenschappen. Het werd vaak toegepast als isolatiemateriaal voor gebouwen en leidingen, evenals in brandwerende producten, vloertegels, cement, en zelfs in sommige auto-onderdelen zoals remblokken.

Asbest was niet alleen duurzaam en vuurvast, maar het was ook relatief goedkoop om te produceren. Dit maakte het een populaire keuze voor fabrikanten en bouwers die op zoek waren naar kosteneffectieve materialen.

Waar komt asbest voor?

Asbest kan van nature voorkomen in rotsen en bodem, maar de meeste blootstelling aan asbest komt van producten waarin het in het verleden werd gebruikt. Oudere gebouwen die voor de jaren ’80 en ’90 werden gebouwd, kunnen asbest bevatten in isolatiematerialen, vloertegels, cement, en andere bouwmaterialen. Dit betekent dat asbest in zowel woningen als bedrijfspanden kan worden aangetroffen.

Bovendien kunnen sommige oudere huishoudelijke apparaten en auto-onderdelen asbest bevatten. Hierdoor is het mogelijk dat zowel professionals in de bouw als de autosector, als gewone huiseigenaren, aan asbest kunnen worden blootgesteld.

waarom is asbest gevaarlijk

Waarom is asbest gevaarlijk voor de gezondheid?

Nu we een begrip hebben van wat asbest is en waarom het vroeger populair was, is het belangrijk om te begrijpen waarom het als gevaarlijk wordt beschouwd. Asbest is gevaarlijk wanneer de vezels in de lucht terechtkomen en ingeademd worden. Langdurige blootstelling kan leiden tot asbestose, een vorm van longfibrose, en verschillende soorten kanker, zoals longkanker en mesothelioom.

Bovendien kan asbest, indien onbehandeld en niet op de juiste manier verwijderd, ook een gevaar voor het milieu vormen. De vezels kunnen de bodem en het grondwater verontreinigen, wat schadelijk is voor de flora en fauna en de volksgezondheid.

Waarom heb je een asbest attest nodig in Vlaanderen?

In Vlaanderen is het sinds november 2022 verplicht om een asbest attest te hebben bij de verkoop van woningen ouder dan 2001. Dit asbest attest bevestigt of er asbest aanwezig is in het gebouw en waar het zich bevindt. Het is bedoeld om nieuwe eigenaren en bewoners te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van asbest.

Wat is het verband tussen asbest en het EPC attest?

Naast het asbest attest is er ook het EPC attest (Energie Prestatie Certificaat), dat in Vlaanderen eveneens belangrijk is bij de verkoop van een woning. Het EPC geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is, wat niet alleen impact heeft op de milieu-impact van de woning, maar ook op de energiekosten voor de nieuwe eigenaren.

EPC attest

Waar kun je terecht voor een asbest attest en EPC attest?

Voor het verkrijgen van een asbest attest en EPC attest in Vlaanderen kun je terecht bij de specialisten van Certifit. Deze experts kunnen een grondige inspectie van de woning uitvoeren en de nodige documenten voorzien. Hiermee zorg je voor een veilige en milieuvriendelijke woning voor de nieuwe bewoners en voldoe je aan de wettelijke vereisten in Vlaanderen.

Het gevaar van asbest is echt en heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en het milieu. Als je een woning verkoopt in Vlaanderen, neem dan je verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige omgeving voor de nieuwe bewoners en ons milieu door een asbest attest en EPC attest te laten opmaken.

Dit is een artikel van Wat is Milieu.