Hoe de salderingsregeling je energierekening beïnvloedt

Hoe de salderingsregeling je energierekening beïnvloedt

De salderingsregeling is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse energiebeleid. Het is een regeling die huishoudens en bedrijven stimuleert om zelf duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Maar hoe werkt deze regeling precies en wat betekent het voor je energierekening? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is in 2004 in het leven geroepen om de productie van duurzame energie te stimuleren. Het principe is eenvoudig: de energie die je zelf opwekt en niet direct verbruikt, lever je terug aan het net. Voor deze teruggeleverde energie krijg je een vergoeding die gelijk is aan de prijs die je betaalt voor de energie die je van het net afneemt. Dit wordt ‘salderen’ genoemd.

Hoe beïnvloedt de salderingsregeling je energierekening?

De salderingsregeling kan een aanzienlijke invloed hebben op je energierekening. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt en meer energie opwekt dan je verbruikt, dan kun je de overtollige energie terugleveren aan het net. Je ontvangt hiervoor een vergoeding die gelijk is aan de prijs die je betaalt voor de energie die je van het net afneemt. Dit kan je energierekening aanzienlijk verlagen.

Voorbeeld

Stel, je hebt zonnepanelen op je dak die jaarlijks 3000 kWh aan energie opwekken. Je eigen verbruik is 2500 kWh. De overtollige 500 kWh lever je terug aan het net. Als de prijs voor energie van het net €0,22 per kWh is, dan ontvang je een vergoeding van €110 (500 kWh x €0,22) voor de teruggeleverde energie. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op je energierekening.

Hoe zonnepanelen bijdragen aan een duurzame toekomst salderingsregeling

Veranderingen in de salderingsregeling

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd. Dit betekent dat de vergoeding voor de teruggeleverde energie geleidelijk wordt verlaagd. De afbouw salderingsregeling houdt in dat eigenaren van een zonnepaneel installatie tussen 2025 en 2030 een deel van de vergoeding krijgen. Tot 1 januari 2025 ontvang je nog altijd 100% van de salderingsvergoeding. Daarna wordt het stapsgewijs met 9% per jaar verlaagd.

Wat betekent dit voor je energierekening?

De afbouw van de salderingsregeling betekent dat je energierekening in de toekomst waarschijnlijk zal stijgen, vooral als je veel energie teruglevert aan het net. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de hoeveelheid energie die je zelf opwekt en verbruikt. Het inzetten van een thuisbatterij om de overtollige energie van de dag op te slaan is een slimme en duurzame investering om over na te denken.

Start afbouw salderingsregeling per 1 januari 2025

De salderingsregeling kan een aanzienlijke invloed hebben op je energierekening. Door zelf energie op te wekken en terug te leveren aan het net, kun je je energierekening aanzienlijk verlagen. Echter, met de definitieve afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, is het belangrijk om goed na te denken over je energieverbruik en -productie.

Voor meer informatie over duurzame energie en het milieu, bezoek Wat is milieu.