Met de toenemende populariteit van zonne-energie in Nederland, staan veel huiseigenaren voor een belangrijke beslissing: moeten ze de overtollige energie die hun zonnepanelen opwekken salderen of zelf opslaan? In dit artikel vergelijken we de kosten en voordelen van beide opties om u te helpen de meest economische keuze te maken.
Wat is salderen?
Salderen is een regeling waarbij huiseigenaren de overtollige energie die hun zonnepanelen opwekken, terug mogen leveren aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier trekt deze teruggeleverde stroom af van de energie die u van het net heeft verbruikt. U betaalt dus alleen voor het netto verbruik.
Wat is zelf opslaan?
Zelf opslaan betekent dat u de overtollige energie die uw zonnepanelen opwekken, opslaat in een thuisbatterij voor later gebruik. Dit kan vooral handig zijn tijdens de piekuren wanneer de stroomtarieven hoger zijn, of tijdens stroomuitval. En natuurlijk wanneer de zonnepanelen geen energie opwekken in de avonduren bijvoorbeeld.
De kosten van salderen vs zelf opslaan
De kosten van salderen en zelf opslaan kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van uw zonne-energiesysteem, uw energieverbruik en de prijzen van uw energieleverancier.
De kosten van salderen
De kosten van salderen zijn over het algemeen lager dan die van zelf opslaan. Dit komt omdat u geen extra apparatuur nodig heeft om energie terug te leveren aan het net. Bovendien kunt u profiteren van de salderingsregeling, die u toestaat om de energie die u teruglevert aan het net af te trekken van uw energierekening. Let wel de salderingsregeling wordt vanaf 1 januari 2025 afgebouwd. Vanaf deze datum wordt de salderingsregeling zonnepanelen ieder jaar met 9% verlaagd. Waarbij de regeling stopt per 31 december 2030.
De kosten van zelf opslaan
De kosten van zelf opslaan zijn over het algemeen hoger dan die van salderen. Dit komt omdat u een thuisbatterij nodig heeft om de overtollige energie op te slaan, die een paar duizend euro kosten. Bovendien zijn er mogelijk extra kosten voor de installatie en het onderhoud van de batterij. Echter zodra de salderingsregeling helemaal stopt, kunt u niets meer terugleveren aan het net en is nu investeren in een thuisbatterij een zeer aantrekkelijke optie.
Welke optie is voordeliger?
Of salderen of zelf opslaan voordeliger is, hangt af van uw specifieke situatie. Als u veel overtollige energie opwekt en een hoge energierekening heeft, kan salderen voordeliger zijn. Maar als u vooral ’s avonds energie verbruikt, wanneer de zon niet schijnt, is zelf opslaan voordeliger zijn. Met het oog op de afbouw salderingsregeling is investeren in een thuisbatterij altijd de beste optie.
Een gemiddeld huishouden in Nederland kan tot 60% besparen op hun energierekening door te salderen, terwijl ze tot 70% kunnen besparen door zelf op te slaan. Maar deze besparingen kunnen variëren, afhankelijk van de prijzen van uw energieleverancier en de kosten van een thuisbatterij.
Wanneer stopt de salderingsregeling zonnepanelen?
Per 31 december 2030 stopt de regeling, waarbij vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling 9% per jaar wordt verlaagd. Er zijn twee redenen voor de afschaffing salderingsregeling zonnepanelen; het stroomnet raakt vol en de prijs zonnepanelen is flink gedaald.
De afbouw salderingsregeling houdt in dat eigenaren van een zonnepaneel installatie tussen 2025 en 2030 een deel van de vergoeding krijgen. Tot 1 januari 2025 ontvangt u nog altijd 100% van de salderingsvergoeding. Daarna wordt het stapsgewijs met 9% per jaar verlaagd.
Hoe ziet de nieuwe afbouwregeling salderingsregeling definitief eruit?
- 2022 tot 2025: 100% vergoeding
- 2025: 64%
- 2026: 64%
- 2027: 55%
- 2028: 46%
- 2029: 37%
- 2030: 28%
- 2031: 0% (einde salderingsregeling)
Draag bij aan een duurzamere toekomst
Salderen en zelf opslaan hebben beide hun voor- en nadelen. Salderen kan een eenvoudige en kosteneffectieve manier zijn om uw energierekening te verlagen, vooral als u veel overtollige energie opwekt. Maar zelf opslaan kan u meer onafhankelijkheid geven en u beschermen tegen stroomuitval en hoge stroomtarieven tijdens piekuren. Bovendien wordt het salderen geleidelijk aan afgeschaft, waarbij de salderingsregeling per 1 januari 2031 definitief stopt. Het jaar 2030 is het laatste jaar waar u nog kunt salderen, ook als is de vergoeding dan nog slechts 28%.
Voordat u een beslissing neemt, is het belangrijk om uw energieverbruik, de grootte van uw zonne-energiesysteem en de prijzen van uw energieleverancier te overwegen. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een energieadviseur of een zonne-energiebedrijf.
Ongeacht de optie die u kiest, het gebruik van zonne-energie is een geweldige manier om uw energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.