Slim gebruik van de recirculatieknop in je auto

recirculatieknop auto airco

Gebruik dit knopje slip: tips voor een comfortabele rit

Veel mensen zijn zich niet bewust van de functie van de airco recirculatieknop die in bijna alle auto’s te vinden is bij de AC-bedieningselementen. Het juiste gebruik van deze knop kan echter een groot verschil maken voor je comfort en de efficiĆ«ntie van je airconditioningssysteem. We geven je inzicht in de magie van de recirculatieknop.

Wat doet de recirculatieknop?

De recirculatieknop zorgt ervoor dat de lucht in de auto wordt hergebruikt in plaats van verse lucht van buiten aan te zuigen. Op extreem warme dagen, zoals we die in de zomer kennen, kan het gebruik van deze knop een wereld van verschil maken. Als je de knop niet gebruikt, zuigt je airconditioningssysteem hete lucht van buiten aan en probeert het deze af te koelen. Door de recirculatieknop in te schakelen, wordt de al koele lucht in de auto opnieuw gebruikt, waardoor de auto sneller afkoelt en er minder slijtage aan het AC-systeem optreedt.

Handige tips voor het gebruik van de recirculatieknop

  1. Gebruik in de zomer: Activeer de recirculatieknop tijdens de zomermaanden om je auto sneller af te koelen en de belasting van het airconditioningssysteem te verminderen.
  2. Schakel uit in de winter: In de winter kun je de knop beter uitzetten, zodat er frisse lucht van buiten wordt aangezogen.
  3. Eerst ventileren bij intense hitte: Als je auto in de zon heeft gestaan en extreem heet is, is het raadzaam om de ramen eerst een minuutje te openen en de recirculatie uit te schakelen om de hete lucht te laten ontsnappen. Schakel daarna de recirculatie in.
  4. Gebruik in het verkeer: Wanneer je in het verkeer vastzit, ongeacht het seizoen, gebruik dan de recirculatie button. Dit voorkomt dat je auto lucht met verontreinigende stoffen en koolmonoxide van het verkeer aanzuigt. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van de recirculatiefunctie de hoeveelheid verontreinigende stoffen die je auto binnenkomt met 20% kan verminderen als je in het verkeer vastzit.

Door de recirculatie van de airco op de juiste momenten te gebruiken, kun je niet alleen zorgen voor een comfortabeler klimaat in je auto, maar ook bijdragen aan een langere levensduur van je airconditioning systeem en een gezondere luchtkwaliteit binnenin.

Laat je rit niet bederven door extreme temperaturen of slechte luchtkwaliteit. Gebruik de recirculatieknop verstandig en geniet van een aangenamere en gezondere rijervaring.